I november sidste år tog et pilotprojekt inden for bæredygtighed og genbrug fart og blev til en innovativ forretningsidé med store CO2-besparelser som resultat. Projektet, der oprindeligt var en simpel ombygning af kontorfaciliteterne for Castellums nye lejer Cadeler på Kalvebod Brygge, udviklede sig til et samarbejde, der ikke kun gav gevinst for de involverede parter, men også for miljøet.
Henrik Dann, Project Manager hos Castellum Danmark, spillede en central rolle i denne proces. Hans planlægning og visioner for projektet åbnede døren til et unikt partnerskab mellem Castellum, J. Jensen og Rockfon – med fokus på at genbruge loftsplader. Men ikke alene var en ny forretningsidé at hente ved renoveringsprojektet. For også bevaring af toiletter, køkken og vægge hos Cadeler har kunnet bidrage til, hvad der endte med at resultere i markante CO2-besparelser.
"Som en virksomhed, der er dedikeret til vedvarende energiløsninger, er bæredygtighed en integreret del af vores kerneværdier og mission. Det handler ikke blot om at implementere grøn energi, men om at sikre, at vores tilgange og beslutninger er holistisk bæredygtige. Dette indebærer en vurdering af, hvordan vi bedst balancerer mellem at opgradere til mere moderne, effektive teknologier og at bevare eksisterende løsninger, når de fortsat er funktionsdygtige. En sådan balancegang forhindrer unødigt ressourceforbrug og understøtter vores overordnede mål om at minimere miljøpåvirkningen," siger Henrik Holm, Facilities og Location Manager hos Cadeler.
Nøglen til succes
Når det kommer til bæredygtige løsninger inden for byggebranchen, er samarbejde nøglen til succes. Det viser erfaringerne fra Castellums renoveringsprojekt for Cadeler, hvor åben dialog og fælles mål om at fremme bæredygtighed har været centrale elementer. Henrik Dann fremhæver, hvordan det tætte samarbejde med Cadeler har skabt en platform for effektive og miljørigtige løsninger, der ikke kun sparer ressourcer, men også tid.
"Samarbejdet med Cadeler har været godt, da de fra starten har ønsket at være en aktiv del af processen. Der har været en åben og konstruktiv dialog, hvor både Castellum som ejer og Cadeler som lejer har set klare fordele ved samarbejdet – især i forhold til bæredygtighed, miljøhensyn og tidsbesparelser,” siger Henrik Dann.
Beregninger viser, hvordan bevaring af eksisterende elementer kan føre til markante CO2-besparelser
Som en del af Castellums rutine laves der altid to CO2-beregninger for projekter over 500 m² – en referenceberegning og en opgørelse over de faktiske besparelser gennem bevaring. For dette projekt viste den oprindelige klimaberegning et CO2-aftryk på 72,95 kg CO2 pr. m², svarende til 382,97 ton totalt. Gennem bevaring af toiletter, køkken og vægge lykkedes det dog at reducere det samlede aftryk til 63,58 kg CO2 pr. m², svarende til en besparelse på næsten 50 ton CO2.
"Beregningerne skal omfatte alle de ting, vi gør i projektet, som indebærer nye materialer eller alt, hvad vi gør af indgreb, når vi renoverer. Hvis vi kun bevarer smådele, inkluderer vi det ikke i beregningen. Det, som vi kan gøre og skal gøre, er først og fremmest at forsøge at undgå at rive vægge ned, fjerne køkkenet eller flytte toilettet, hvis det ikke er nødvendigt,” forklarer Christin Carlsson, bæredygtighedsansvarlig i Castellum.
Det bakker Anne Lolk Lefevre, afdelingsleder hos Artelia rådgivende ingeniører, op om efter at have været med til at lave de indledende beregninger på mulige CO2-besparelser. I samarbejde med Henrik Dann, har de to parter udvalgt fokuspunkter, som Castellum og Cadeler kunne arbejde videre med:
”Projektet har været en rigtig god kombination af energirenovering af eksisterende bygningsdele, og genindretning og tilpasning til ny lejer, hvor kun de allermest nødvendige bygningsdele er udskiftet,” fortæller Anne og tilføjer: ”Det har været vigtigt for os som rådgiver at tale bæredygtighed fra starten. Udskiftning af bygningsdele giver kun mening, hvis de er udtjent, eller hvis energibesparelsen genererer en CO2-besparelse, der er større end CO2-udledning ved produktion af ny bygningsdel. For eksempel blev udskiftning af vinduer et bevidst fravalg på denne baggrund.”
Castellums arbejde med ombygningen for Cadeler på Kalvebod Brygge er et eksempel på, hvordan bæredygtighed kan tænkes ind i alle faser af et byggeprojekt. Gennem tæt samarbejde, innovative løsninger og en fokuseret indsats på at genbruge materialer, har det været muligt at opnå betydelige CO2-besparelser, der ikke kun kommer miljøet til gavn, men også skaber værdi for alle involverede parter.